Składniki:
20 dkg maślanych ciasteczek
1 łyżka kakao
5 dkg masła
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
1/2 szklanka cukru
3 łyżeczki żelatyny
Owoce
1 szklanka malin
2 szklanki jeżyn
3 brzoskwinie
owoce płuczemy na sitku pod bieżącą wodą osuszamy
brzoskwinie obieramy ze skóry kroimy w plasterki
Galaretka
1 litr kompotu z jabłek
4 łyżki cukru
8 łyżeczek żelatyny
do wrzącego kompotu dosypujemy żelatynę
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
ciasteczka dajemy do woreczka
kruszmy wałkiem do ciasta lub rozdrabiamy w robocie
dodajemy stopione masło kakao dokładnie mieszamy
do formy 20 x 20 cm dajemy masę dociskamy
dodajemy stopione masło kakao dokładnie mieszamy
do formy 20 x 20 cm dajemy masę dociskamy
dajemy do lodówki na 30 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy na sztywno
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy na sztywno
dolewamy żelatynę masę mieszamy
na ciasteczka dajemy śmietanę
na ciasteczka dajemy śmietanę
wykładamy owoce zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny