Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
6 dkg drożdży
2 szklanki mleka
Do posypania
siemie sezam
mleko do smarowania
Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy sól rozczyn olej
ciasto dokładnie wyrabiamy zostawimy do podwojenia objętości
wałkujemy na 2 cm szklanką wycinamy krążki
nacinamy boki nie do końca
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
bułeczki zostawiamy na 10 minut
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
bułeczki zostawiamy na 10 minut
pieczemy w 180 st około 25 minut