Tort z truskawkami
Składniki:
8 jajek
1 szklanka cukru
1.5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany 30 %
2 serki mascarpone
1 szklanka cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 czekolady
40 dkg truskawek
kilka zostawiamy do dekoracji
Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru dla dzieci sok z cytryny
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do tortownicy
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę serek
masę mieszamy 1/3 masy odkładamy do dekoracji
do pozostałej masy dajemy pokrojone truskawki
Biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy smarujemy masą składamy blaty
wierzch tortu smarujemy dekorujemy rozetkami z kremu i truskawkami
polewamy rozpuszczoną czekoladą
masę mieszamy 1/3 masy odkładamy do dekoracji
do pozostałej masy dajemy pokrojone truskawki
Biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy smarujemy masą składamy blaty
wierzch tortu smarujemy dekorujemy rozetkami z kremu i truskawkami
polewamy rozpuszczoną czekoladą