1 bułka kanapkowa
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
1.5 dkg drożdży
2 łyżki mleka do smarowania
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy
1.5 dkg drożdży
2 łyżki mleka do smarowania
Farsz
1/3 kostki masła
5 dkg sera żółtego
3 ugotowane jajka
koperek szczypiorek
10 dkg szynki
4 łyżki kukurydzy
składniki farszu drobno kroimy dolewamy stopione masło
dodajemy miąższem z bułki posiekany szczypiorek koperek
doprawiamy pieprzem
farsz dokładnie mieszamy
Wykonanie:
cukier drożdże letnią wodę mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
dodajemy mąkę oliwę sól rozczyn wyrabiamy
ciasto zostawiamy aż podwoi objętość
z ciasta formujemy wałek
dajemy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch bułki smarujemy mlekiem pieczemy w 180 st 30 minut
dajemy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia
wierzch bułki smarujemy mlekiem pieczemy w 180 st 30 minut
z bułki wydrążamy miąższ robimy otwór napełniamy farszem
bułkę zawijamy w folię dajemy do lodówki na całą noc