Mój kanał na YouTube

Translate

Tort kawowy

Tort kawowyTort kawowy

Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 szklanka śmietany 30 %
1 .5 kostki masła
25 dkg serka mascarpone
1 szklanka mleka w proszku
1.5 szklanki cukru pudru

Polewa
1/2 czekolady deserowej
1 łyżka śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody studzimy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem
ciasto mieszamy z kawą dajemy do tortownicy wyłożonej papierem
pieczemy 40 minut w 170 st

Krem
masło ucieramy z 1/2 cukru do białości 
śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem na sztywno
do masła dodajemy śmietanę mleko serek masę dokładnie mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy kremem
wierzch dekorujemy rozetkami z kremu polewamy czekoladą