Śmietanowiec
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 litra śmietany 12 %
200 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 galaretki każda inny kolor
krojone migdały
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do tortownicy
pieczemy około 40 minut w 170 st
Galaretka
galaretki rozpuszczamy 1.5 szklane wrzącej wody
każdą w innym garnuszku studzimy kroimy w kostkę
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy cukier śmietanę pokrojone galaretki
masę mieszamy wykładamy na biszkopt przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1/2 litra śmietany 12 %
200 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 galaretki każda inny kolor
krojone migdały
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto mieszamy wykładamy do tortownicy
pieczemy około 40 minut w 170 st
Galaretka
galaretki rozpuszczamy 1.5 szklane wrzącej wody
każdą w innym garnuszku studzimy kroimy w kostkę
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
dodajemy cukier śmietanę pokrojone galaretki
masę mieszamy wykładamy na biszkopt przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny