Rolada bezowa z truskawkami
Składniki:
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa truskawkowa
1 szklanka musu z truskawek
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywno
Składniki:
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa truskawkowa
1 szklanka musu z truskawek
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dosypujemy cukier ubijamy na lśniąca masę
dodajemy mąkę proszek dolewamy ocet
dodajemy mąkę proszek dolewamy ocet
masę mieszamy wykładamy do formy 20 x 40 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
roladę pieczemy 25 minut w 180 st
roladę pieczemy 25 minut w 180 st
zwijamy z papierem w rulon studzimy
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mus truskawkowy płynną żelatynę masę mieszamy
roladę odwijamy z papieru smarujemy masą zwijamy
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy mus truskawkowy płynną żelatynę masę mieszamy
roladę odwijamy z papieru smarujemy masą zwijamy
dajemy do lodówki na 2 godziny
wierzch posypujemy cukrem pudrem.
wierzch posypujemy cukrem pudrem.