40 dkg mąki
1 jajko
1/2 kostki margaryny
4 dkg drożdży
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
8 parówek
garść słonecznika
jajko do smarowania
jajko do smarowania
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem śmietaną zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy margarynę ścieramy na tarle o dużych oczkach jajko rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy do lodówki na godzinę
wałkujemy kroimy 6 x 12 cm prostokąty dajemy parówkę składamy
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy słonecznikiem
wałkujemy kroimy 6 x 12 cm prostokąty dajemy parówkę składamy
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy słonecznikiem
pieczemy w 180 st około 25 minut na złoty kolor