Ciasto "Wisieńka"
Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
składniki kremu dokładnie ucieramy
Wiśnie
40 dkg wiśni
1 galaretka wiśniowa
opłukane wiśnie drylujemy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem szczyptą soli na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
3/4 kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
składniki kremu dokładnie ucieramy
Wiśnie
40 dkg wiśni
1 galaretka wiśniowa
opłukane wiśnie drylujemy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem szczyptą soli na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 20 minut
zimny biszkopt smarujemy kremem układamy wiśnie
zalewamy tężejącą galaretką
zimny biszkopt smarujemy kremem układamy wiśnie
zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin