Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym
Składniki:
40 dkg szpinaku mrożonego
odmrażamy z nadmiaru płynu
3 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
Mus
3 szklanki musu z truskawek
200 ml śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru
9 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem po łyżce szpinaku dolewamy olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy 20 x 25 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 170 st
Mus
opłukane truskawki zasypujemy cukrem miksujemy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy mus truskawkowy płynną żelatynę masę mieszamy
z ciasta ścinamy 1/3 kruszymy mus wykładamy na pozostałe ciasto
wierzch posypujemy pokruszonym ciastem