Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym
Składniki:
40 dkg szpinaku mrożonego
odmrażamy z nadmiaru płynu
3 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Mus
1 szklankę zmiksowanych truskawek
40 dkg truskawek
600 ml śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru
7 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem szpinak dolewamy olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy 30 x 25
600 ml śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru
7 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem szpinak dolewamy olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy 30 x 25
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 170 st
Mus
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy 45 minut w 170 st
Mus
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy truskawki zmiksowane i pokrojone
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
1/3 ciasta ścinamy kruszymy
1/3 ciasta ścinamy kruszymy
na ciasto wykładamy mus wierzch posypujemy pokruszonym ciastem