Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym


Ciasto szpinakowe z musem truskawkowym

Składniki:
40 dkg szpinaku mrożonego
odmrażamy z nadmiaru płynu
3 jajka
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Mus
1 szklankę zmiksowanych truskawek
40 dkg truskawek
600 ml śmietany 30 %
3/4 szklanki cukru
7 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem szpinak dolewamy olej
ciasto mieszamy przekładamy do formy 30 x 25 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 45 minut w 170 st

Mus
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
dodajemy truskawki zmiksowane i pokrojone 
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
1/3 ciasta ścinamy kruszymy 
na ciasto wykładamy mus  wierzch posypujemy pokruszonym ciastem