Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Cytrynowiec

Ciasto CytrynowiecCiasto Cytrynowiec

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Budyń
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru
budyń gotujemy według przepisu na opakowania studzimy

Krem
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 cytryny

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem szczyptą soli na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy w 170 st około 35 minut

Masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy płynną żelatynę po łyżce budyniu sok z cytryn
masę bardzo dokładnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą dekorujemy skórka cytryny
ciasto dajemy do lodówki na 4 godziny