Translate

Kliknij w zdjęcie poniżej aby dowiedzieć się więcej

Moje książki

Ciasto Rarytas

Ciasto Rarytas 

Składniki:
6 jajek
7 łyżek mąki pszennej
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem czekoladowy
2 białe czekolady
1/2 litra śmietany 30 %
1 opakowanie śmietan fix
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru pudru

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 czekolady deserowej

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 
wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 35 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącego mleka 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno łączymy z płynną żelatyną

Krem
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy startą czekoladę śmietan fix masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy krem nakładamy biszkopt
na wierzch ciasta dajemy śmietanę polewamy czekoladą