Ciasto "Brzdąc"
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
4 łyżeczki żelatyny
1 duży słoik dżemu
starta czekolada
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 170 st około 35 minut
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy z kakao płynną żelatyną masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy z kakao płynną żelatyną masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
wykładamy masę przykrywamy biszkoptem
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin