Ciasto Wiśniowa rozkosz
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem makowy
1/2 litra mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku
Galaretka
3 galaretki wiśniowe
40 dkg wiśni drylowanych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem makowy
1/2 litra mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mielonego maku
Galaretka
3 galaretki wiśniowe
40 dkg wiśni drylowanych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 30 x 25 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 30 x 25 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem makowy
1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
zawiesinę dolewamy do mleka mieszamy
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem makowy
1 szklankę mleka w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
zawiesinę dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu mak
ucieramy na puszysty krem
Galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodajemy wiśnie
biszkopt smarujemy kremem dajemy tężejącą galaretkę z wiśniami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Galaretki
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia dodajemy wiśnie
biszkopt smarujemy kremem dajemy tężejącą galaretkę z wiśniami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin