Mój kanał na YouTube

Translate

Sernik czekoladowy z budyniem miętowym

Sernik czekoladowy z budyniem miętowymSernik czekoladowy z budyniem miętowym

Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń
10 dkg cukierków miętowych
1 budyń
1.5 szklanki wody
1/2 kostki masła

Ser
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 czekolady deserowe
6 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 24 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 30 minut

Budyń
cukierki zalewamy 1 szklanką szklanką wody gotujemy
dolewamy rozmieszamy budyń w 1/2 szklance
dodajemy masło budyń dokładnie mieszamy

Ser
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno 
dodajemy serek śmietanę płynną żelatynę 
rozpuszczoną czekoladę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy gorący budyń studzimy
na budyń dajemy masę serową posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin