
Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
3 łyżki masła
szczypta soli
1.5 szklanki ciepłego mleka
Farsz
60 dkg mięsa gotowanego
[ np z rosołu]
2 cebule
sól pieprz słodka papryka
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 szklanka bulionu
olej
Wykonanie:
do przesianej mąki dajemy sól jajko masło ciepłe mleko
ciasto wyrabiamy zostawiamy na 30 minut
Farsz
cebulę czosnek kroimy podsmażamy mielimy z mięsem
doprawiamy solą pieprzem papryką
dodajemy bulion farsz dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy na cienkie placki wycinamy duże krążki
nakładamy farsz boki zlepiamy widelcem
smażymy na złoty kolor w dużej ilości tłuszczu
podajemy z sosem czosnkowym przepis tutaj