Ciasto z masą migdałową i śmietaną
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem migdałowy
1/2 litra mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mielonych migdałów
4 łyżki likieru
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mielonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem migdałowy
1/2 litra mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mielonych migdałów
4 łyżki likieru
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mielonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem migdałowy
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
pieczemy w 180 st około 25 minut
Krem migdałowy
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy cukrem do białości
masło ucieramy cukrem do białości
dodajemy likier po łyżce budyniu migdały
masę ucieramy na puszysty krem
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt smarujemy krem a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy migdałami
biszkopt smarujemy krem a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy migdałami