Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z masą migdałową i śmietaną

Ciasto z masą migdałową i śmietanąCiasto z masą migdałową i śmietaną

Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem migdałowy
1/2 litra mleka
1 budyń
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mielonych migdałów
4 łyżki likieru

Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki mielonych migdałów

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy 
dajemy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem
pieczemy w 180 st około 25 minut

Krem migdałowy
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń mąkę
dolewamy do mleka mieszamy 
budyń gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy cukrem do białości 
dodajemy likier po łyżce budyniu migdały 
masę ucieramy na puszysty krem

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt smarujemy krem a na niego wykładamy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy migdałami