Ciasto miętowa rozkosz
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser
30 dkg sera białego mielonego
1/2 litra śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
6 łyżek cukru pudru
5 dkg cukierków miętowych
1 czekolada
2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 25 minut
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
pieczemy w 180 st około 25 minut
Galaretka
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Ser
cukierki zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Ser
cukierki zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
podgrzewamy studzimy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy cukrem na sztywno
dodajemy serek śmietanę płynną żelatynę rozpuszczone cukierki mieszamy
na biszkopt wykładamy masę serową
na biszkopt wykładamy masę serową
posypujemy startą czekoladą zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin