Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto bakaliowe

Ciasto bakaliowe
Ciasto bakaliowe

Składniki:
1 ciasto
3 szklanki mąki
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru

2 Ciasto
3 jajka
3 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki sody

Krem
3 szklanki mleka
2 budynie
40 dkg masła
3/4 szklanki cukru pudru
10 dkg rodzynek
3/4 szklanki orzechów mielonych
1 czekolada

Wykonanie:
1 Ciasto
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy cukier zarabiamy 
ciasto dajemy do lodówki na godzinę
ścieramy na tarce o dużych oczkach

2 Ciasto
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy kakao śmietanę starte 1 ciasto 
masę delikatnie mieszamy
wykładamy do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st

Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy 
masło ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
masę ucieramy na puszysty krem dzielimy na 2 części 
do jednej części kremu dodajemy rodzynki orzechy płynną czekoladę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem jasnym
 a na niego wykładamy krem bakaliowy przykrywamy ciastem 
wierzch smarujemy kremem posypujemy startymi orzechami
ciasto dajemy na kilka godzin do lodówki