Babeczki z kremem budyniowym
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Krem
Składniki:
1.5 szklanki mleka
1 budyniu
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do mleka gotujemy 3 minuty budyń mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
Babeczki
do mąki dajemy masło siekamy nożem dodajemy żółtka oba cukry zimną wodę
energicznie wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
wałkujemy na 1/2 cm wycinamy kółka dajemy do foremek
babeczki pieczemy 20 minut w 190 st
na spód babeczek dajemy dżem a na niego krem budyniowy
wierzch posypujemy cukrem pudrem
Składniki:
20 dkg mąki
10 dkg masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Krem
Składniki:
1.5 szklanki mleka
1 budyniu
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budyń
dolewamy do mleka gotujemy 3 minuty budyń mieszamy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
Babeczki
do mąki dajemy masło siekamy nożem dodajemy żółtka oba cukry zimną wodę
energicznie wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
wałkujemy na 1/2 cm wycinamy kółka dajemy do foremek
babeczki pieczemy 20 minut w 190 st
na spód babeczek dajemy dżem a na niego krem budyniowy
wierzch posypujemy cukrem pudrem