Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec z kaszą jaglaną

Makowiec z kaszą jaglaną
Makowiec z kaszą jaglaną

Składniki:
40 dkg maku mielonego
1 kostka masła
1.5 szklanki cukru
6 jajek
5 jabłek
garść rodzynek
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszek do pieczenia

Wykonanie:
kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą zalewamy wodą mlekiem
gotujemy 10 minut mieszamy aż kasza wchłonie płyn

Mak
mielony mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody gotujemy
na małym ogniu aż wchłonie wodę łączmy z kaszą studzimy
masło jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
do zimnego maku dodajemy starte jabłka rodzynki utarte jajka proszek do pieczenia
ciasto dokładnie mieszamy wykładamy na blaszkę 25 x 30
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy około 1 godziny w 180 st
makowiec posypujemy cukrem pudrem