Ciasto z masą kajmakową
Składniki
7 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1.5 kostki masła
1 szklanka masy kajmakowej
biszkopty
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
Poncz
1.5 szklanki kawy
2 łyżki cukru
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy kakao mąkę przesianą z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 wrzącej wody
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
Masa
masło ucieramy z masą kajmakową na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy nasączone biszkopty
na wierzch ciasta wykładamy śmietanę
Masa
masło ucieramy z masą kajmakową na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą dajemy nasączone biszkopty
na wierzch ciasta wykładamy śmietanę