Ciasto Piegusek z kremem
Składniki:
5 jajek
1 szklanka maku
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
1 galaretka
okrągłe biszkopty
krojone migdały
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy mąkę z proszkiem
dosypujemy mak dolewamy olej
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 st około 35 minut
Krem
budyń gotujemy na mleku
Krem
budyń gotujemy na mleku
dodajemy cukier masło dosypujemy suchą galaretkę
masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy letnią masą
masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy letnią masą
a na niej układamy biszkopty przykrywamy ciastem
wierzch smarujemy masą posypujemy migdałami
wierzch smarujemy masą posypujemy migdałami