Ciasto z musem z brzoskwiń "Dynastia"
Składniki:
3 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maślanki
1.5 łyżeczki sody
Brzoskwinie
1 puszka brzoskwiń
4 łyżki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z sodą kakao dolewamy maślankę i olej
mieszamy dajemy do formy 17x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 40 minut w 170 st
Mus brzoskwiniowy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego syropu z brzoskwiń
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
łączymy żelatynę z miksowanymi brzoskwiniami
Śmietana
żelatynę zalewy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na ciasto wykładamy tężejący mus z brzoskwiń a na mus dajemy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy krojonymi migdałami
na ciasto wykładamy tężejący mus z brzoskwiń a na mus dajemy śmietanę
wierzch ciasta posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin