Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto "Marlenka"

Ciasto "Marlenka"Ciasto "Marlenka"

Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
5 łyżek miodu
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki sody

Krem
3/4 litra mleka
2 budynie
1 margaryna
1/2 szklanki masy krówkowej
1 szklanka cukru pudru


Wykonanie:
mąkę łączymy z margaryną cukrem szczyptą soli 
dodajemy miód jajka sodę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 6 części 
wałkujemy dajemy do formy 20 x 20 cm
pieczemy w 180 st 7 minut każdy placek osobno

Krem
budynie gotujemy na mleku studzimy 
margarynę ucieramy z cukrem do białości
dodajemy po łyżce budyniu masy krówkowej 
ucieramy na puszysty krem

Placki smarujemy kremem składamy 
wierzch posypujemy startą czekoladą i migdałami
ciasto idealne na drugi dzień