Składniki:
1 kg mąki
8 dkg drożdży
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 jajka
1/2 szklanki oleju
Mak
2 szklanki mielonego maku
2 łyżki masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
bakalie
Wykonanie:
drożdże z łyżką cukru letnim mleku mieszamy
rozczyn zostawiamy 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dajemy rozczyn utarte jajka z obiema cukrami
ciasto mieszamy na koniec dajemy olej dokładnie wyrabiamy
zostawiamy do podwojenia objętość w ciepłym miejscu
Mak
mak zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody studzimy
dodajemy jajko cukier masło bakalie
masę makową dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dajemy mak kroimy na 3 cm kawałi
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
drożdżówki pieczemy w 180 st na złoty kolor
ciasto wałkujemy dajemy mak kroimy na 3 cm kawałi
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
drożdżówki pieczemy w 180 st na złoty kolor
wierzch posypujemy cukrem pudrem