
Ciasto bez pieczenia "Poezja smaku"
Składniki:
1/2 kg serka mascarpone
1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
1 litr śmietany 30 %
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki kakao
1 łyżka rozpuszczalnej kawy
herbatniki
1/2 czekolady deserowej
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
1/2 czekolady deserowej
Wykonanie:
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
łączymy z serkiem i płynną żelatyną
masę mieszamy dzielimy na 3 części
do jednej części dajemy kakao mieszamy
do drugiej części dajemy kawę mieszamy
formę 25 cm wykładamy folią spożywczą wykładamy herbatniki
do drugiej części dajemy kawę mieszamy
formę 25 cm wykładamy folią spożywczą wykładamy herbatniki
a na nie dajemy masy białą czekoladową kawową
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą