Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1/2 szklanki orzechów
5 dkg rodzynek
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 /2 startej czekolady
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę z masłem
dodajemy sodę rozmieszaną w 2 łyżkach mleka śmietanę żółtka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
4 żółtka
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
1/2 szklanki orzechów
5 dkg rodzynek
Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
1 /2 startej czekolady
Wykonanie :
do miski dajemy mąkę z masłem
dodajemy sodę rozmieszaną w 2 łyżkach mleka śmietanę żółtka
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
do jednej części ciasta dodajemy kakao mieszamy
Ciasto kakaowe dzielimy na 28 kawałków
Ciasto kakaowe dzielimy na 28 kawałków
do środka dajemy orzechy rodzynki ugniatamy kule
Ciasto jasne dajemy do formy 25 x 30 cm
Ciasto jasne dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
a na nie wykładamy kule kakaowe
ciasto pieczemy około 45 minut w 170 st studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
a na nie wykładamy kule kakaowe
ciasto pieczemy około 45 minut w 170 st studzimy
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na zimne ciasto dajemy śmietanę
na zimne ciasto dajemy śmietanę
wierzch posypujemy startą czekoladą