Składniki:
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem orzechowy
1 kostka masła
1 szklanka mielonych orzechów
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta cynamonu
1 duży słoik dżemu
orzechy do posypania
Śmietanę gotujemy z cukrem
dodajemy orzechy mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości
masło ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnej papki orzechowej
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku
przesianą mąkę z proszkiem przyprawą dolewamy rum
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 20 cm
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto kroimy na 3 części
1 część ciasta smarujemy dżemem
pieczemy około 50 minut w 170 st
ciasto kroimy na 3 części
1 część ciasta smarujemy dżemem
przykrywamy ciastem smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami