Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto korzenne z kremem orzechowym

Ciasto korzenne z masą orzechowąCiasto korzenne z kremem orzechowym

Składniki:
5 jajek
10 dkg masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy
1 kostka masła
1 szklanka mielonych orzechów
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta cynamonu
1 duży słoik dżemu
orzechy do posypania
Śmietanę gotujemy z cukrem dodajemy orzechy mieszamy studzimy
masło ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnej papki orzechowej
ucieramy na puszysty krem

Wykonanie:
masło z cukrem ucieramy na puszystą masę 
dodajemy po jednym jajku
przesianą mąkę z proszkiem przyprawą dolewamy rum
ciasto mieszamy wykładamy do formy  25 x 20 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy około 50 minut  w 170 st
ciasto kroimy na 3 części
1 część ciasta smarujemy dżemem 
przykrywamy ciastem smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem posypujemy orzechami