Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt z kremem orzechowym

Biszkopt z masą orzechowąBiszkopt z kremem orzechowym

Składniki:
7 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
25 dkg masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 szklanka orzechów mielonych
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki rumu
1 słoik dżemu 


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem 
ciasto mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy około 40 minut w 170 st

Masa
gotujemy śmietanę dodajemy orzechy mieszamy 
masę chwilę gotujemy studzimy
masło ucieramy z cukrem do białości 
dodajemy po łyżce papki orzechowej ucieramy
dolewamy rum masę mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy dżemem oraz masą orzechową
wierzch ciasta smarujemy masą posypujemy orzechami