Tort śmietankowy
Składniki:
10 jajek
10 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Śmietana
1 litr śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 czekolady
kilka połówek orzechów
Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
Składniki:
10 jajek
10 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Śmietana
1 litr śmietany 30 %
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1/2 czekolady
kilka połówek orzechów
Wykonanie :
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 26 cm
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do tortownicy 26 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Krem:
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
pieczemy w 180 st 40 minut
Krem:
żelatynę zalewamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy bitą śmietaną przykrywamy biszkoptem
wierzch dekorujemy bitą śmietaną polewamy rozpuszczoną czekoladą
[czekoladę podgrzewamy z 1 łyżką śmietanki]
biszkopt kroimy na 3 krążki smarujemy bitą śmietaną przykrywamy biszkoptem
wierzch dekorujemy bitą śmietaną polewamy rozpuszczoną czekoladą
[czekoladę podgrzewamy z 1 łyżką śmietanki]