Mój kanał na YouTube

Translate

Rolada drożdżowa "Wiedeńska"


Rolada drożdżowa "Wiedeńska"Rolada drożdżowa "Wiedeńska"

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
3 łyżki cukru
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli

Farsz
25 dkg orzechów włoskich mielonych
4 łyżki śmietanki 30 %
2 łyżki miodu
cynamon

Wykonanie:
drożdże letnie mleko cukier mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn żółtka stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę

Nadzienie
mielone orzechy mieszamy z miodem śmietanką

ciasto wałkujemy na prostokąt smarujemy masą orzechową
zwijamy w roladkę dajemy na papier do pieczenia
pieczemy w 170 st 40 minut