Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
5 jajek
Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru pudru
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru pudru
Polewa
1 czekolada
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
gotujemy wodę z masłem dajemy mąkę mieszamy
łączymy w jednolitą kulę masę studzimy
Wykonanie:
gotujemy wodę z masłem dajemy mąkę mieszamy
łączymy w jednolitą kulę masę studzimy
dodajemy po jednym jajku dokładnie ucieramy
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery na blaszkę wyłożoną papierem
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 200 st
Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
masę ucieramy na puszysty krem
eklery kroimy na pół przekładamy kremem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą