Mój kanał na YouTube

Translate

Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowym
Eklery z kremem budyniowym

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2 szklanki mąki
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru pudru
1 czekolada

Wykonanie:
gotujemy wodę z masłem dajemy mąkę mieszamy
łączymy w jednolitą kulę cały czas mieszamy
masę studzimy dodajemy po jednym jajku ucieramy
na koniec dajemy proszek do pieczenia
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery dajemy na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 200 st

Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem eklery kroimy na pół przekładamy kremem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą