Mój kanał na YouTube

Translate

Eklery z kremem budyniowym

Eklery z kremem budyniowymEklery z kremem budyniowym

Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
5 jajek

Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki mleka
1 budyń
4 łyżki cukru pudru

Polewa
1 czekolada
2 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy

Wykonanie:
gotujemy wodę z masłem dajemy mąkę mieszamy
łączymy w jednolitą kulę masę studzimy 
dodajemy po jednym jajku dokładnie ucieramy
ciasto dajemy do worka cukierniczego z końcówką
formujemy 8 cm podłużne eklery na blaszkę wyłożoną papierem
pieczemy 20 minut w 200 st

Krem
budyń gotujemy na mleku studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu
masę ucieramy na puszysty krem
eklery kroimy na pół przekładamy kremem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą