Drożdżowe "Kapuśniaczki"
Składniki:
1/2 kg mąki
1 jajko
1 jajko
3 dkg drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3/4 szklanki mleka
Farsz
30 dkg ugotowanej kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól pieprz tymianek tymianek
Farsz
30 dkg ugotowanej kapusty kiszonej
30 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól pieprz tymianek tymianek
Wykonanie:
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem
Farsz
pieczarki kroimy podsmażamy na maśle z cebulą i czosnkiem
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
farsz studzimy mielimy z kapustą mieszamy
Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mlekiem
Ciasto
drożdże mieszamy z cukrem w letnim mlekiem
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajko rozczyn sól olej
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule
pozostawiamy do podwojenia objętości
wałkujemy na 1/2 cm kroimy w prostokąty
nakładamy farsz składamy
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy tymiankiem
dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch smarujemy mlekiem posypujemy tymiankiem
pieczemy w 190 st około 35 minut