Rogaliki bez jajek
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 dkg drożdży
4 łyżki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
szczypta soli
marmolada lub powidła
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki 30 %
składniki podgrzewamy
Lukier
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
łączymy mąkę z margaryną ścieramy na tarce o dużych oczkach
drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę wałkujemy kroimy trójkąty
na brzeg dajemy ciasta dajemy marmoladę zwijamy rogaliki
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st wierzch polewamy polewą lub lukrem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 dkg drożdży
4 łyżki cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny
szczypta soli
marmolada lub powidła
Polewa
1/2 czekolady
2 łyżki śmietanki 30 %
składniki podgrzewamy
Lukier
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
składniki lukru mieszamy
Wykonanie:
łączymy mąkę z margaryną ścieramy na tarce o dużych oczkach
drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem wyrabiamy
ciasto dajemy do lodówki na 1 godzinę wałkujemy kroimy trójkąty
na brzeg dajemy ciasta dajemy marmoladę zwijamy rogaliki
układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 20 minut w 180 st wierzch polewamy polewą lub lukrem