Mrówkowiec z masą mleczną
Składniki:
1 szklanka białek
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1.5 kostki masła
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
dżem morelowy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 25 cm
Składniki:
1 szklanka białek
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maku
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1.5 kostki masła
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru
dżem morelowy
Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszysta masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem dolewamy olej
ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę 20 x 25 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy mleko dosypujemy porcjami mleko w proszku
pieczemy w 180 st około 45 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości
dolewamy mleko dosypujemy porcjami mleko w proszku
ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem
a następnie masą przykrywamy biszkoptem
wierzch posypujemy cukrem pudrem
wierzch posypujemy cukrem pudrem