Marynowane opieńki z papryką
Składniki:
1 kg opieniek kapeluszy
2 papryki czerwone
1/2 kg cebuli
Marynata:
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 ziele angielskie
Wykonanie:
oczyszczone grzyby gotujemy 10 minut w osolonej wodzie odcedzamy przelewamy zimną wodą
Marynata:
gotujemy wodę z cebulą octem dodajemy sól cukier liść ziele angielski
grzyby mieszamy z pokrojoną papryką przekładamy do sterylnych słoików
zalewamy gorącą marynatą zakręcamy pasteryzujemy 10 minut od zagotowania
Składniki:
1 kg opieniek kapeluszy
2 papryki czerwone
1/2 kg cebuli
Marynata:
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 ziele angielskie
Wykonanie:
oczyszczone grzyby gotujemy 10 minut w osolonej wodzie odcedzamy przelewamy zimną wodą
Marynata:
gotujemy wodę z cebulą octem dodajemy sól cukier liść ziele angielski
grzyby mieszamy z pokrojoną papryką przekładamy do sterylnych słoików
zalewamy gorącą marynatą zakręcamy pasteryzujemy 10 minut od zagotowania