Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec z budyniem

Makowiec z budyniem
Makowiec z budyniem

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli

Mak
4 jajka
40 dkg maku
1/2 kostki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
olejek migdałowy

Budyń
1 litr mleka
3 budynie
1/2 szklanki cukru
1 czekolada

Wykonanie:
przesianą mąkę z proszkiem siekamy nożem z margaryną dodajemy
jajka śmietanę oba cukry wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut

Mak:
mielony mak zalewamy 1.5 szklanki wrzącej wody zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
do maku dodajemy utarte jajka mąkę stopione masło olejek mieszamy

Ciasto
ciasto dajemy do formy 25 x 30 wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową  pieczemy 180 st około godziny
na upieczony makowiec dajemy ugotowany budyń wierzch posypujemy starą czekoladą