Ciasto orzechowo kokosowa składanka
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowo-makowa
5 białek
1/2 szklanki maku mielonego
1/2 szklanki kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 biszkoptów
Krem
2 żółtka
3/4 szklanka cukru pudru
1.5 kostki masła
2 łyżki spirytusu
[umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody
Wykonanie:
Ciasto orzechowe
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mielone orzechy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 25 minut
Ciasto kokosowo makowe
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy
kokos mak mąkę przesianą z proszkiem masę mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Masa:
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy spirytus żółtka ucieramy na puszystą masę
biszkopt orzechowy smarujemy masą układamy biszkopty dajemy ciasto kokosowo makowe
wierzch smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami
Składniki:
5 jajek
1/2 szklanki mielonych orzechów
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wkładka kokosowo-makowa
5 białek
1/2 szklanki maku mielonego
1/2 szklanki kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 biszkoptów
Krem
2 żółtka
3/4 szklanka cukru pudru
1.5 kostki masła
2 łyżki spirytusu
[umyte jajka dajemy na 3 minuty do wrzącej wody
Wykonanie:
Ciasto orzechowe
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mielone orzechy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w 180 st około 25 minut
Ciasto kokosowo makowe
białka z cukrem ubijamy na sztywno dodajemy
kokos mak mąkę przesianą z proszkiem masę mieszamy
dajemy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 25 minut
Masa:
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy spirytus żółtka ucieramy na puszystą masę
biszkopt orzechowy smarujemy masą układamy biszkopty dajemy ciasto kokosowo makowe
wierzch smarujemy kremem posypujemy krojonymi migdałami