1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 szt ciasteczek maślanych
2 puszki masy kajmakowej
Masa
1 budyń
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
Śmietana
400 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix
Wykonanie:
mąkę z margaryną mieszamy nożem
dodajemy cukier proszek żółtko śmietanę
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 25 minut w 180 st
Masa
gotujemy 1/2 litra mleka z masłem cukrem
Masa
gotujemy 1/2 litra mleka z masłem cukrem
pozostałe mleko mieszamy z obiema mąkami i budyniem
do gotującego się mleka dolewamy masę budyniową mieszamy
do gotującego się mleka dolewamy masę budyniową mieszamy
budyń gotujemy 3 minuty
Ciasto smarujemy masą kajmakową
Ciasto smarujemy masą kajmakową
układamy herbatniki a na nie dajemy masę budyniową
kolejną warstwę herbatników masę budyniową
kolejną warstwę herbatników masę budyniową
polewamy masą kajmakową kolejne herbatniki
na wierzch dajemy bitą śmietanę masą kajmakową
Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy