Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Krówka

Ciasto KrówkaCiasto Krówka

Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 szt ciasteczek maślanych
2 puszki masy kajmakowej

Masa
1 budyń
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła

Śmietana
400 śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan fix

Wykonanie:
mąkę z margaryną mieszamy nożem 
dodajemy cukier proszek żółtko śmietanę
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut 
wałkujemy dajemy na blaszkę 25 x 30 cm
wyłożoną papierem do pieczenia 
ciasto pieczemy około 25 minut w 180 st

Masa
gotujemy 1/2 litra mleka z masłem cukrem 
pozostałe mleko mieszamy z obiema mąkami i budyniem
do gotującego się mleka dolewamy masę budyniową mieszamy 
budyń gotujemy 3 minuty

Ciasto smarujemy masą kajmakową 
układamy herbatniki a na nie dajemy masę budyniową
kolejną warstwę herbatników masę budyniową 
polewamy masą kajmakową kolejne herbatniki 
na wierzch dajemy bitą śmietanę masą kajmakową

Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
dosypujemy śmietan fix masę mieszamy