Ciasto drożdżowe z powidłami
Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży
1 słoik powideł
Posypka "Kruszonka"
1/2 kostki masła
20 dkg mąki
4 łyżki cukru pudru
cynamon
składniki posypki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 1 łyżkę cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy utarte jajka z obiema cukrami rozczyn
do mąki dodajemy utarte jajka z obiema cukrami rozczyn
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
wierzch ciasta smarujemy powidłami posypujemy posypką
pieczemy w 170 st około 40 minut
na koniec dodajemy stopione masło dokładnie wyrabiamy
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
wierzch ciasta smarujemy powidłami posypujemy posypką
pieczemy w 170 st około 40 minut