Bułki cynamonowe
Składniki:
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 jajko
1 jajko
6 dkg drożdży
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe
mleko do smarowania
płatki migdałowe
mleko do smarowania
Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i 3 łyżkami letniego mleka
drożdże mieszamy z cukrem i 3 łyżkami letniego mleka
zostawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu
do pozostałej mąki dodajemy rozczyn mleko jajko sól olej cynamon
ciasto wyrabiamy na lśniącą kule pozostawiamy do podwojenia objętości
z ciasta formujemy bułeczki dajemy na blachę wyłożoną papierem
smarujemy mlekiem połączonym z cynamonem posypujemy płatkami
pieczemy w 180 st około 25 minut
smarujemy mlekiem połączonym z cynamonem posypujemy płatkami
pieczemy w 180 st około 25 minut