Bigos z grzybami
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki kapusty białej
40 dkg łopatki
20 dkg boczku wędzonego
30 dkg wędliny
1/2 kg grzybów
2 łyżki masła
1 cebula
sól pieprz słodka papryka majeranek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
obrane grzyby kroimy podsmażamy na maśle
dusimy 15 minut często mieszamy
kapustę kiszoną gotujemy do miękkości odcedzamy
kapustę białą drobno szatkujemy
kapustę kiszoną gotujemy do miękkości odcedzamy
kapustę białą drobno szatkujemy
gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnym garnku
z liściem laurowy zielem angielskim odcedzamy
mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą
z liściem laurowy zielem angielskim odcedzamy
mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą
podlewamy wodą dusimy około godziny
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy
wszystkie składniki bigosu łączymy
doprawiamy zmiażdżony czosnkiem solą pieprzem papryką majerankiem
na koniec dajemy koncentrat pomidorowy
doprawiamy zmiażdżony czosnkiem solą pieprzem papryką majerankiem
na koniec dajemy koncentrat pomidorowy
bigos gotujemy 1/2 godziny na małym ogniu