Mój kanał na YouTube

Translate

Bigos z grzybami

Bigos z grzybami
Bigos z grzybami

Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
1/2 główki kapusty białej
40 dkg łopatki
20 dkg boczku wędzonego
30 dkg wędliny
1/2 kg grzybów
2 łyżki masła
1 cebula
sól pieprz słodka papryka majeranek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
obrane grzyby kroimy podsmażamy na maśle dusimy 15 minut często mieszamy
kapustę kiszoną gotujemy do miękkości odcedzamy
kapustę białą drobno szatkujemy gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnym garnku
z liściem laurowy zielem angielskim odcedzamy
mięso kroimy w kostkę podsmażamy z cebulą podlewamy wodą dusimy około godziny
wędlinę boczek kroimy w kostkę podsmażamy wszystkie składniki bigosu łączymy
doprawiamy zmiażdżony czosnkiem solą pieprzem papryką majerankiem
na koniec dajemy koncentrat pomidorowy bigos gotujemy 1/2 godziny na małym ogniu