Sernik Straciatella
Składniki:
Podłużne biszkopty
Masa
1/2 litra śmietany 30 %
25 dkg serka mascarpone
4 łyżeczki żelatyny
1 czekolada mleczna
1/2 szklanki cukru pudru
Poncz
1/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru pudru
składniki mieszamy
Dekoracja
1/2 szklanki krojonych migdałów
krojone migdały prażymy na suchej pateli
1/2 startej czekolady
Wykonanie:
formę wykładamy folią spożywczą układamy nasączone biszkopty
Masa
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy serek startą czekoladę płynną żelatynę
masę mieszamy wykładamy na biszkopty
wierzch posypujemy prażonymi migdałami i startą czekoladą
masę mieszamy wykładamy na biszkopty
wierzch posypujemy prażonymi migdałami i startą czekoladą