Sernik na zimno orzechowy
Składniki:
Ciasto
20 dkg ciasteczek
4 łyżki krojonych orzechów
3 łyżki masła
1/2 czekolady
Ser
1/2 kg sera białego
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mielonych orzechów
1/2 litra śmietany30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
herbatniki dokładnie rozdrabniamy
Składniki:
Ciasto
20 dkg ciasteczek
4 łyżki krojonych orzechów
3 łyżki masła
1/2 czekolady
Ser
1/2 kg sera białego
1/2 kostki masła
3/4 szklanki mielonych orzechów
1/2 litra śmietany30%
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 łyżeczek żelatyny
Wykonanie:
herbatniki dokładnie rozdrabniamy
dodajemy masło mielone orzechy płynną czekoladę mieszamy
formę 20 x 25 wykładamy foilą spożywczą
formę 20 x 25 wykładamy foilą spożywczą
wykładamy masą okruszkową dokładnie dociskamy
dajemy do lodówki na 30 minut
Ser
mielony ser ucieramy z masłem cukrem na puszystą masę
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
Ser
mielony ser ucieramy z masłem cukrem na puszystą masę
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącego mleka
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
śmietanę ubijamy z obiema cukrami na sztywno
dodajemy płynną żelatynę orzechy masę mieszamy
na ciasto wykładamy masę serową
na ciasto wykładamy masę serową
wierzch posypujemy mielonymi orzechami
sernik dajemy do lodówki na parę godzin
sernik dajemy do lodówki na parę godzin