Mój kanał na YouTube

Translate

Mrówkowiec z masą i galaretką

Mrówkowiec z masą i galaretką

Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa
1.5 kostki masła
1 serek mascarpone
3/4 szklanki cukru pudru
krojone migdały

Galaretka
1 galaretka agrestowa
1 galaretka wiśniowa
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wodzie w osobnych garnuszkach studzimy

Wykonanie:
białka z cukrem ubijamy na puszysta masę dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem
dolewamy olej ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę 30 x 25 wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Masa
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy serek masę ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą polewamy łyżką tężejącymi galaretkami
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut po tym czasie przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami