Mój kanał na YouTube

Translate

Gulasz wołowy z kluseczkami kładzionymi

Gulasz wołowy z kluseczkami kładzionymi
Gulasz wołowy z kluseczkami kładzionymi

Składniki:
1 kg mięsa wołowego gulaszowego
2 cebule
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
sól pieprz słodka papryka
3 łyżki mąki

Kluseczki
2 szklanki mąki
3 żółtka
2 łyżki masła
1 szklanka mleka

Wykonanie:
umyte mięso kroimy w kostkę oprószamy mąką obsmażamy z cebulą
dodajemy liść laurowy ziele angielskie
doprawiamy solą pieprzem papryką zmiażdżonym czosnkiem
podlewamy wodą dusimy do miękkości około 2.5 godziny
gulasz podajemy z kluseczkami

Kluseczki
masło ucieramy z żółtkami dodajemy mąkę mleko ciasto bardzo dokładnie mieszamy
kluseczki kładziemy łyżeczką do osolonej wody gotujemy 3 minut po wypłynięciu odsączamy