Ciasto podwójnie czekoladowe
Składniki:
6 jajek
1 czekolada
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 czekolada deserowa
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki startej czekolady
Wykonanie:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy płynną czekoladę masło przesianą mąkę z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 25 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy rozpuszczoną czekoladę kakao
ucieramy na puszysty krem
Biszkopt kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą