Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto podwójnie czekoladowe


Ciasto podwójnie czekoladowe

Ciasto podwójnie czekoladowe


Składniki:
6 jajek
1 czekolada
2 łyżki kakao
3/4 kostki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 czekolada deserowa
2 łyżki kakao
1/2 tabliczki startej czekolady

Wykonanie:
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki 
rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy płynną czekoladę masło przesianą mąkę z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy 
wykładamy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut

Masa
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy rozpuszczoną czekoladę kakao
ucieramy na puszysty krem

Biszkopt kroimy na pół smarujemy masą przykrywamy biszkoptem
wierzch smarujemy masą posypujemy startą czekoladą