Mój kanał na YouTube

Translate

Biszkopt z jabłkami i szpinakiem

Biszkopt z masą jabłkowo-szpinakowąBiszkopt z jabłkami i szpinakiem

Składniki:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka
1.5 kg jabłek
40 dkg szpinaku
3 galaretki cytrynowe
1/2 szklanki cukru

Śmietana
3/4 litra śmietany 30 %
4 opakowania śmietan fix
4 łyżki cukru pudru
5 dkg startej białej czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy 25 x 30 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
biszkopt pieczemy około 40 minut w 170 st

Jabłka
szpinak dajemy na sito odmrażamy miksujemy
jabłka kroimy w kostkę dodajemy szpinak cukier 
gotujemy 10 minut dodajemy suche galaretki dokładnie 
jabłka z szpinakiem mieszamy 

Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy śmietan fix mieszamy
ciasto kroimy na pół 
wykładamy śmietanę jabłka śmietanę biszkopt
wierzch smarujemy śmietaną posypujemy startą czekoladą