Składniki:
20 dkg suchej fasoli
4 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól pieprz majeranek
3 pomidory
4 łyżki oliwy
2 ziele angielskie
2 liść laurowy
włoszczyzna:
1 marchew 1 pietruszka 1/2 selera zielona pietruszka
Wykonanie:
opłukaną fasolę moczymy na noc odcedzamy ponownie zalewamy wodą
gotujemy około 90 minut z liściem laurowym i zielem angielskim
pomidory zalewamy wrzącą wodą obieramy ze skóry kroimy
cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie
opłukany seler naciowy obieramy z włókien
cebulkę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie
opłukany seler naciowy obieramy z włókien
wszystkie jarzyny kroimy zalewamy lirem gorącej wody
gotujemy 25 minut dodajemy fasolę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
zupę zagotowujemy dodajemy zmiażdżony czosnek zieloną pietruszkę
zupę zagotowujemy dodajemy zmiażdżony czosnek zieloną pietruszkę